Народився німецький письменник Генріх Манн

Генріх Манн (*27 березня 1871— 11 березня 1950)— німецький письменник, есеїст, драматург

Генріх Манн - німецький письменник, автор прозаїчних творів, громадський діяч, старший брат відомого письменника Томаса Манна. Народився в м. Любек 27 березня 1871 р. в купецькій сім'ї (батько успішно торгував зерном, займав пост сенатора), в якій панували старовинні патріархальні традиції. Попри те, що дітей було п'ять, сім'я жила багато, дитячі роки майбутнього письменника не були затьмарені ніякими тривогами і турботами.

Закінчивши в 1899 р. гімназію, Генріх Манн приїжджає до Дрездена, деякий час працює у сфері продажу книг. Наступним місцем його проживання стає Берлін. У цьому місті він був співробітником видавництва і студентом Берлінського університету Фрідріха Вільгельма. У 1891 р. батько сімейства помирає від онкологічного захворювання, після чого сім'я в 1893 р. переїжджає в Мюнхен, де Генріх постійно відвідує матір, братів і сестер.

Шлях Генріха Манна як літератора розпочинається в 1900 р. з роману "Земля обітована", тепло зустрінутого читачами. У 1903 р. побачила світ трилогія "Богині", в якій автор ще далекий від позиції реалізму. У його ранній творчості простежується вплив класики і модернізму, що утворює химерне поєднання. Реалістичний початок помітно посилюється в романі "Учитель Гнус" (1905).

Початок 1910-х рр. стає точкою відліку для діяльності Манна в якості літературного критика і публіциста. У 1914 р., буквально за місяць до початку Першої світової війни, Манном було завершено один із найбільш значних його творів - роман "Вірнопідданий". 1915 року цей твір видали в Росії, на батьківщині автора читачі побачили його тільки через 3 роки. Опубліковані в 1925 р. романи "Бідні" і "Голова" перетворили "Вірнопідданий" на першу частину трилогії під назвою "Імперія". В період існування республіки Веймара Г. Манн з 1926 р. носив звання академіка відділення літератури Прусської академії мистецтв, головою цього ж відділення він стає в 1931 р.

З 1933 р. у біографії Генріха Манна починається період еміграції, пов'язаний із приходом до влади А. Гітлера. Ім'я письменника опинилося в першому ж списку осіб, яких позбавили німецького громадянства. Новим місцем проживання його стала Прага, потім він жив у французькій Ніцці, в Парижі. У столиці з 1936 р. він займав пост голови Комітету германського Народного фронту. У 1940 р. Манн переїжджає в американський Лос-Анджелес.

У роки еміграції відбувається перелом в його світогляді: Манн приходить до висновку, що буржуазна республіка не в змозі дати народу справжньої демократії, і звертається до соціалістичної ідеології. Спілкування з представниками КПГ у рамках антифашистської боротьби допомагає йому по-новому поглянути на історичну роль пролетаріату, встати на позиції войовничого гуманізму.

Написані в цей період "Юність Генріха IV" (1935) і "Зрілість Генріха IV" (1938) визнані вищим творчим досягненням пізнього періоду його літературної діяльності. У 1946 р. виходить книга "Огляд століття", в якій жанр автобіографії поєднується з мемуарами і політичною хронікою. Після війни письменник активно контактував з ГДР; його обрали першим президентом створеної у Берліні Германської академії мистецтв. Г. Манн мав намір переїхати туди, проте смерть застала його на чужині 11 березня 1950 р., в місті Санта-Моніка (штат Каліфорнія).

Українські переклади

  • Вірнопідданий: роман / Г. Манн; пер. з нім.: М Зісман; передм.: К. Шахова.— Київ: Дніпро, 1969.— 490 с.— (Вершини світового письменства; Т. 1).
  • Молоді літа короля Генріха IV: роман / Г. Манн; пер. з нім.: Ю. Лісняк; передм.: К. Шахова.— Київ: Дніпро, 1975.— 591 с.— (Вершини світового письменства; Т. 19).
  • Літа зрілості короля Генріха IV: роман / Г. Манн; пер. з нім.: Ю. Лісняк; передм.: К. Шахова.— Київ: Дніпро, 1985.— 748 с.— (Вершини світового письменства; Т. 54).
Кiлькiсть переглядiв: 502

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.