Народився класик єврейської літератури Шолом-Алейхем

Шоло́м-Але́йхем (у перекладі—мир вам, справжнє прізвище, ім'я та по батькові—Рабинович Шолом Нохумович; 2 березня 1859—13 травня1916)—єврейський письменник з Полтавщини. Писав переважно мовою ідиш.

Рання біографія письменника докладно описана в незакінченому автобіографічному романі «З ярмарку». Майбутній письменник народився 2 березня 1859 року в небагатій патріархальній єврейській родині у місті Переяславі (тепер Переяслав-Хмельницький Київськоїобласті) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії.

У віці 15 років, натхненний Робінзоном Крузо, він написав власну, єврейську версію повісті і вирішив стати письменником. Взяв псевдонім Шолом-Алейхем (мир вам- традиційне єврейське вітання). Навчався у хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався загальною освітою, навчався у повітовій школі.

У 1876 року отримав місце домашнього вчителя у єврейського магната Елімелеха Лоєва, та три роки навчав його доньку Голде (Ольгу) Лоєву. Через шість років, в 1883, всупереч волі свого батька, вона стала його дружиною і згодом народила йому шістьох дітей.

З 1883 пише, майже виключно, на ідиш. Своєю метою ставить просвітництво простого народу. Отримавши спадок після смерті тестя, він видає альманах «Die Yiddishe Folksbibliotek» (Єврейська народна бібліотека) на ідиш, допомагає молодим авторам, виплачуючи їм великі гонорари. Незабаром розоряється.

На початок ХХ ст. стає популярним письменником.

Після погромів в 1905 р. виїжджає з сім'єю до Швейцарії, потім до Німеччини. Напередодні першої світової війни, хворий на туберкульоз легенів письменник поїхав лікуватись до Італії. Війна застала його в Німеччині, як російський підданий, був висланий з країни. Переїжджає до Нью-Йорку, де прожив останні роки життя і де 13 червня 1916 року помер від туберкульозу. Похований на цвинтарі у Квінсі.

Брат письменника у своїх спогадах пише, як високо цінував Шолом-Алейхем Тараса Шевченка, як зберігав у своїй бібліотеці «Кобзаря», любив, знав напам'ять українські пісні,

Україна шанує пам'ять свого великого земляка, його іменем названо вулиці у різних містах України. В Переяславі-Хмельницькому вже чимало років працює музей класика.

На честь Шолом-Алейхема названо кратер на Меркурії. До 150-річчя письменника, 2-го березня 2009-го рокув Києві було відкрито Музей письменника.

Онука Шолом Алейхема - американська письменниця та педагог Бел Кауфман.

ПРО ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМА:

/Files/images/knigi/kritika/усі зарубіжні.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 187

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.