Побачила світ перша друкована книга

1 березня 1564 р. у Росії у типографії засновника українського книгодруку Івана Федорова та Петра Мстиславця вийшла перша друкована книга – «Апостол». Саме з цієї дати історики і почали відлік друкарства на Русі.

Видавали "Апостол" у першій державній друкарні, яку 1563 р. заснував митрополит Макарій. З післямови книги відомо, що працювали видавці над виданням протягом року. Друкували книгу "стародрукарським" стилем, автором якого став сам І.Федоров. У його основу він поклав московський напівуставний варіант писемності сер. XVI ст.. Фротниспіс "Апостола" прикрашає гравюра апостола Луки - автора одного з чотирьох Євангелій і діянь святих апостолів.

Сама книга оздоблена різноманітними орнаментами. Відмінною рисою московського "Апостола" є дуже вміла редакторська робота, адже у виданні відсутні будь-які граматичні, пунктуаційні чи друкарські помилки. До сих пір вчені не перестають дивуватися високій якості двоколірного друку і оригінальним заставкам. Сьогоз ні з 1200 надрукованих у 1564 році книг у найбільших бібліотеках та музеях світу зберігається лише 60 екземплярів.

Перша друкована книга в Україні видана у Львові. Іван Федоров працював над нею у своїй львівській друкарні від 25 лютого 1573 до 15 лютого 1574. Містить традиційний церковнослов'янський переклад «Діянь і послань апостольських» і в основному повторює московське видання «Апостола» 1564 р. шрифтом, композицією набору і оформленням. Однак в українському першодруку є ряд відмінностей, зокрема наприкінці замість офіційної післямови вміщено написану Федоровим «Повість откуду начася и како совершися друкарня сія». Львівський «Апостол» являє собою велику наукову й історичну цінність як первенець книгодрукування в Україні. Нині відомо понад 90 примірників цього видання.

Кiлькiсть переглядiв: 2050

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.