Народився український поет Володимир Самійленко

Самі́йленко Володи́мир Іванович (3 лютого 1864, с. Великі Сорочинці Миргородського повіту на Полтавщині— 12 серпня 1925, Боярка)— український поет-лірик, сатирик, драматург і перекладач.

Дитинство хлопця минуло на хуторі Михайлівна, де мати Володимира служила управителькою панського маєтку. Навчався Самійленко у Полтавській гімназії, багато читав, пробував перекладати твори античної літератури, писав і власні вірші та оповідання. Вищу освіту здобував на історико-філологічному факультеті Київського університету (1884—1890). У цей час вийшла друком його перша збірка «З поезій Володимира Самійленка» (1890).


Згодом Володимир Іванович переїхав до Чернігова, де працював нотаріусом. Писав ліричні та гумористичні твори. Найвідоміші його вірші — «Українська мова», де він називає рідну мову «діамантом дорогим», та «Вечірня пісня», покладена на музику Кирилом Стеценком. У гумористичних і сатиричних творах Самійленко гостро висміяв лжепатріотів, які лише на словах люблять вітчизну й рідний народ, викрив суспільні вади тогочасного ладу.

У 1920 році разом з урядом Української Народної Республіки переїхав до Галичини, окупованої Польщею. Жив у нестатках, хронічно хворів, а звістка про смерть обох дочок остаточно підірвала здоров'я поета. В 1924 році повернувся до Києва, працював у Державному видавництві України, перекладав твори зарубіжних авторів, адже знав дев'ять мов.


Однак хвороба брала своє... Помер Володимир Самійленко 12 серпня 1925 року, похований у Боярці під Києвом.

КНИГА ПОЕТА У ФОНДІ БІБЛІОТЕКИ ОЗ НВК "ЗОШ І-ІІІ СТ.-ГІМНАЗІЯ" СМТ ШАЦЬК:

/Files/images/knigi/ukranska_klasika/самійленко в.png

ТВОРИ ВОЛОДИМИРА САМІЙЛЕНКА У ЗБІРКАХ:

/Files/images/knigi/zbrki/шляхи сподівань.png /Files/images/knigi/zbrki/небо україни.png /Files/images/knigi/zbrki/Хрестоматія 19 ст..jpg

Кiлькiсть переглядiв: 787

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.