Народився поет Микола Шпак

Микола Іванович Шпак /Шпаковський/ народився 23 лютого 1909 року в селі Липки Попільнянського району на Житомирщині у селянській родині. Батько майбутнього поета був незаможником, садівником. Навчався Микола Шпак у Київському сільськогосподарському інституті та в Запорізькому інституті профосвіти.

Перші публікації віршів з’являються 1928 року. Разом з Ю. Костюком М. Шпак працював на Запоріжжі над утворенням міжрайонної групи «Молодняка» Запоріжжя-Дніпрельстан. Належав також певний час до літературної організації «Лочаф». Працював у редакціях газет.

До Великої Вітчизняної війни вийшли друком збірки поезій М. Шпака: «Наркому рапорт» /1933/, «В дорозі» /1934/, «Моя любов» /1936/, «Багатство» /1938/, «Сила земна» /1940/. Працює письменник і в дитячій літературі: «Казка про горе, потоплене в морі», «Сон Захарка», «Казка про лютого царя і мудру вдову»; пробує перо також у прозовому жанрі та вдосконалює власну художню стилістику, у царині художнього перекладу (перекладає твори В. Маяковського, М. Огарьова, О. Полєжаева, К. Хетагурова та ін.).

З самого початку Великої Вітчизняної війни М. Шпак виступав по радіо, з кореспонденціями у пресі. Крім того, він бере безпосередню участь у боях на підступах до Києва, де потрапляє в оточення, сумним наслідком якого були полон і концтабір. Після втечі М. Шпак про¬бирається в окупований Київ, а звідти на рідну Житомирщину, де організовує підпільну групу опору і на її основі партизанський загін «За свободу». Після масової кривавої розправи фашистів з населенням у квітні 1942 року в рідних Липках М. Шпак клянеться до останнього подиху боротися проти окупантів. Поет сподівається ва встановлення зв’язку з київським підпіллям, проте, виданий поліцаєм, він був схоплений гестапівцями. 19 червня 1942 року Миколу Шпака було страчено фашистським гестапо.

По смерті письменника виходили його вибрані твори у таких виданнях: «Поезії» /1946/, «Жита красуються» /1947/, «Вибрані поезії» /1950,1952,1956,1967,1979/.

Кiлькiсть переглядiв: 551

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.