Народився французький письменник, Нобелівський лауреат Роже Мартен дю Гар

Роже Мартен дю Гар (фр. Roger Martin du Gard; 23 березня 1881— 22 серпня 1958)— французький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1937 року.

Розвиває традицію роману-епопеї. Найвідоміший твір - "Сім'я Тібо", в котрому демонструється конфлікт батьки-діти, також протиставлення "хороший син" - "поганий син" ("поганого" батько відправляє у виправну колонію). В життя героїв вривається Перша світова війна.

Народився 23 березня 1881 в паризькому передмісті Нейї-Сюр-Сен в заможній родині. Коли Роже було близько 10 років, він дружив у школі з хлопчиком, який писав п'єси, і з цього часу сам, як він з часом згадував, вирішив стати письменником. 11- річного Мартена дю Гара відправили в католицьку школу, де хлопчик підпадає під вплив абата М.Ебера, одного з ватажків французького неотомізму. З часом Мартен дю Гар відійшов від католицизму, але з Ебер у нього встановилися близькі та дружні стосунки, які збереглися аж до смерті священика.

Незабаром Мартен дю Гар вступає до вищого архівно-історичного навчального закладу і 1905 р. отримує диплом палеографа-архівіста. Поселившись в Парижі, Мартен дю Гар задумує великий роман про сільського священика. Проте з часом розуміє, що роман такого масштабу йому буде написати складно. Глибоко пригнічений, Роже Мартен дю Гар мучиться важкими сумнівами щодо свого покликання. Однак навесні 1908 за кілька тижнів Мартен дю Гар пише «Становлення» - історію людини, яка хоче стати письменником, проте всі його спроби завершуються крахом. Письменник видає роман за власні кошти - і з цього моменту стає професійним літератором.

Першим значним його досягненням, яке принесло успіх, стає роман «Жан Баруа» (1913). Після Першої світової війни, демобілізувавшись, Мартен дю Гар певний час працює в паризькому театрі, а потім починає писати свій знаменитий роман «Сім'я Тібо», вісім томів якого виходили з 1922 по 1940 р Цей роман «вражає подробицями, рельєфністю головних персонажів, своєю чесністю; з великих романів нашого століття «Сім'я Тібо» - найтрагічніший».

1937 Роже Мартену дю Гару присуджена Нобелівська премія з літератури "за художню силу і правду в зображенні людини, а також найважливіших сторін сучасного життя».

Протягом усього життя Мартен дю Гар був людиною нетовариським, вкрай замкнутим, вважаючи, що за письменника повинні говорити його твори. Мартен дю Гар помер 23 серпня 1958 від серцевого нападу у м Беллеме у власному особняку в віці 77 років.

Кiлькiсть переглядiв: 515

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.